Park u Petrinji oduvijek je bio mjesto društvenog okupljanja, odmora i mira

NE PROPUSTITE

Park u Petrinji s lipama, poznatiji i kao Strossmaerovo šetalište,  prekrasan i miran park koji se nalazi u samom središtu grada Petrinje, u Hrvatskoj. Ovaj park ima veliki značaj za stanovnike Petrinje, ne samo zbog svoje ljepote i mira, već i zbog svojih povijesnih i kulturnih značajki.

Park je poznat po svojim lipe, koje su stoljetne i jedne od najstarijih i najvećih u Hrvatskoj. Teško je precizno utvrditi starost lipa, ali se pretpostavlja da su najstarije među njima stare više od 250 godina. Lipama se pripisuje posebna vrijednost, ne samo zbog njihove starosti, već i zbog njihove uloge u povijesti grada.

Lipe su u prošlosti služile kao mjesta društvenog okupljanja i razgovora, a u vrijeme Prvog svjetskog rata, ispod jedne od lipa u parku, osnovana je humanitarna organizacija “Crveni križ Petrinja”. Ovaj park je također bio poprište brojnih kulturnih i sportskih događanja, a danas služi kao mjesto za odmor i rekreaciju.

Park je izvrsno uređen i održavan. U sklopu parka nalaze se staze za šetnju, dječja igrališta, klupice za sjedenje i fontana. Park je posebno lijep u proljeće i ljeto, kada su lipa u punom cvatu, a cijeli park je obasjan zelenom bojom.

Posjetitelji parka mogu uživati u mirnom okruženju i opuštajućoj atmosferi. Park je idealan za opuštanje nakon napornog dana, za druženje s obitelji i prijateljima ili za ugodnu šetnju u prirodi. Uz to, park je i mjesto koje privlači turiste, koji dolaze posjetiti petrinjske lipe i otkriti ljepote ovog grada.

Ukratko, park u Petrinji s lipama je prekrasan i miran park koji nudi nevjerojatnu prirodnu ljepotu i kulturnu baštinu. On je nezaobilazno mjesto za posjetiti ako ste u Petrinji i želite se opustiti u prirodi.