Povijest Petrinje samo je razlog više za posjet gradu koji postoji od antike

NE PROPUSTITE

Petrinja je grad u Sisačko-moslavačkoj županiji u Hrvatskoj s bogatom poviješću koja seže još u antičko doba. Ovaj grad smješten je na desnoj obali rijeke Kupe, koja je kroz povijest bila važna prometna ruta za trgovinu i transport.

Prema arheološkim nalazima, na području Petrinje su živjeli Iliri, a kasnije su ovaj prostor naselili Rimljani koji su gradili ceste i utvrde. Jedna od najvažnijih utvrda iz tog doba bila je Castrum Siscia, koja se nalazila nedaleko od Petrinje i bila je ključna točka na cesti koja je povezivala današnju Hrvatsku s ostalim dijelovima Rimskog Carstva.

U srednjem vijeku, Petrinja je bila dio Kraljevine Hrvatske i bila je važna uporišna točka u obrani od turskih osvajača. U to vrijeme, Petrinja je imala vlastiti utvrđeni grad, a u blizini su se nalazili i drugi gradovi i utvrde poput Gline i Topuskog. U 16. stoljeću, Petrinja je postala sjedište kapetanije koja je bila zadužena za obranu od Turaka, a u gradu je izgrađena i nova utvrda koja je bila još jača i impresivnija od prethodne.

Tijekom 18. i 19. stoljeća, Petrinja se razvijala kao središte trgovine i obrtništva, a grad je dobio brojne zgrade i znamenitosti koje su i danas vidljive. U tom razdoblju, Petrinja je postala važno kulturno središte s brojnim knjižnicama, kazalištima i drugim kulturnim institucijama.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Petrinja je bila pod talijanskom okupacijom, a nakon rata grad je postao dio Jugoslavije. U tom razdoblju, Petrinja se razvijala kao važno industrijsko središte s tvornicama koje su se bavile proizvodnjom različitih proizvoda poput građevinskog materijala, tekstila i hrane.

Danas je Petrinja grad koji se oporavlja nakon razornog potresa koji je pogodio Hrvatsku krajem 2020. godine. Unatoč tome, grad ima bogatu povijest i brojne znamenitosti koje privlače posjetitelje iz cijelog svijeta, a među najznačajnijima su utvrda i crkva sv. Lovre, park prirode Lonjsko polje te brojne druge kulturne i prirodne znamenitosti.