Istražite Petrinju i Banovinu

Grad Petrinja kao i skoro cijela Sisačko-moslavačka županija slovi kao izvrsna biciklistička destinacija s puno postojećih obilježenih biciklističkih staza. Slično je s otkrivanjem Banovine s vozilima popularno zvanima „quadovi“, koji sve više osvajaju Županiju budući da se s istima može u vrlo kratkom vremenu puno toga obići te doživjeti) prirodne ljepote i atrakcije.
Projektom “Banovina open tour” pružit će svim domaćim i stranim turistima doticaj s kulturnim i prirodnim bogatstvom Banovine na potpuno novi način.

Bogata povijest i prekrasna priroda dva su glavna atributa koja Banovina ima u ponudi. Priroda kojom dominiraju brežuljci Hrastovačke gore prekriveni šumom, brojni potoci, rijeke Kupe i Petrinjčice pozivaju sve posjetitelje da istraže turistima neotkriveni prostor Banovine.

Ako ovo nije dovoljno tu je i poprilična ponuda srednjovjekovnih utvrda, stražarskih kula i crkava koje svojom pojavom i danas odvlače pogled. Planinarenje na Hrastovačkoj gori zanimljiva je turistička aktivnost.

Nudi se više planinarskih staza, a ovisno o polaznoj točci, planinarenje traje sat i pol do tri sata, a sve staze vode do najvišeg vrha Cepeliš na kojem se nalazi planinarski dom i 17 metara visoki vidikovac na visini od 415 m, s kojeg se pruža pogled sve do Zagreba.

Osim navedenog tu su još biciklistike rute i Petrinjska šetnica. Nude se četiri biciklističke rute (1. Zelena dolina, 2. Kotar šuma, 3. obalama rijeka i 4. ruta kestena, adrenalinska ruta). Petrinjska je šetnica duga 6,5 kilometara, polazi uzvodno od mosta na Petrinjčici. Šetnica vodi nasipom s drvoredom lipa i bagrema.

Osim prirodnih bogatstava koje nudi Banovina privlačnost ove lokacije je i blizina Zagrebu. Manje od sat vremena vožnje dijeli sve stanovnike grada Zagreba, središnjeg i južnog dijela Zagrebačke županije, kao većeg dijela Sisačko-moslavačke županije od opuštajućeg, ali i adrenalinskog odmora.

Navedene prirodne blagodati koje prostor Petrinje nudi te skromnu ponudu popratnih sadržaja prepoznate su.