Bonifacije stariji Cettolo zamislio je grad i izgradio Petrinju koji se obnavlja

NE PROPUSTITE

Bonifacije stariji Cettolo bio je jedan od najznačajnijih graditelja Petrinje i ostavio je neizbrisiv trag na urbanistički razvoj grada. Rođen je 1838. godine u Petrinji, gdje je živio i radio većinu svog života.

Cettolo je bio izrazito darovit i inovativan graditelj, koji je izgradio mnoge zgrade i građevine u Petrinji, a njegove ideje i kreativnost utjecale su na arhitektonski izgled grada. Cettolov rad obuhvaća različite stilove, od klasicizma do historicizma, te je svojim radom značajno utjecao na izgled grada.

Najpoznatija Cettolova građevina u Petrinji je crkva Sv. Lovre, koju je izgradio u suradnji sa svojim sinom, Bonifacijem mlađim Cettolom, između 1888. i 1893. godine. Crkva je izgrađena u stilu neogotike, a njezina unutrašnjost bogato je ukrašena. Cettolo je također sudjelovao u izgradnji zgrade Glavne pošte u Petrinji, koja je izgrađena u klasicističkom stilu.

Cettolov rad nije bio ograničen samo na gradnju građevina, već se bavio i urbanističkim planiranjem. On je sudjelovao u planiranju mnogih ulica i trgova u Petrinji, uključujući i glavni gradski trg, koji danas nosi njegovo ime – Trg Bonifacija Cettola starijeg.

Cettolo je također bio aktivan u kulturnom životu Petrinje i bio je član mnogih kulturnih i društvenih organizacija. Bio je jedan od osnivača Društva za umjetnost i povijest Petrinje, a također je bio i član Društva hrvatskih književnika.

Bonifacije stariji Cettolo je preminuo 1902. godine u Petrinji, ostavivši iza sebe trajni trag na izgled grada. Njegov rad i doprinos u urbanističkom i arhitektonskom razvoju Petrinje ostat će zapamćen kao jedan od najznačajnijih u povijesti grada.