Od stare Petrinje ne ostaje puno, samo priča o razaranju, obnovi i stvaranju

NE PROPUSTITE

Kao priče i legende tako su i povijesni izvori i dokumenti naša borba protiv zaborava, prkos sudbini, pokušaj da se razbacane povijesne krhotine okupe u cilju vjerodostojne građe za nove generacije.

Nakon što je stara Petrinja, odlukom Hrvatskog sabora, razorena 1543. godine i gubi joj se svaki trag zagrebački Kaptol, zbog sigurnije obrane od Turaka, tijekom 1544. godine, odobrenjem kralja Ferdinanda, gradi novu i čvršću utvrdu Sisak. No, Turci uzvraćaju gradnjom svoje ratne utvrde na ušću riječce Petrinje u Kupu. Yeni Hisar ili Novi Grad, točnije Nova Petrinja sagrađena je u samo tri tjedna – od 12. travnja do 03. svibnja 1592. godine. Hasan-paša Predojević gradnju je povjerio Rustem beg-paši, jednom od istaknutijih turskih ratnika na području Hrvatske krajine, koji uz pomoć više tisuća graditelja stvara novu tursku ratnu utvrdu u koju je smješteno tisuću osmanlijskih vojnika.

Središte Nove Petrinje nalazilo se na mjestu današnjeg Hrvatskog doma u Petrinji. Premda je nastojao spriječiti turske namjere utvrdivši se na prostoru Male Gorice kod Bresta, hrvatski ban Toma Erdody nije uspio organizirati i ujediniti svoju vojsku prikupljenu s raznih strana tako da su Turci u svojoj novoj ratnoj utvrdi imali najveći oslonac i prijetnju cijelom sisačkom Pokuplju, Turopolju i dijelu Posavine.